Sistem delovanja toplotnih črpalk je na voljo tudi za ogrevanje sanitarne vode za potrebe gospodinjstva. V praksi gre za rezervoar podoben klasičnemu električnemu rezervoarju, kateri ima ponavadi na vrhu vgrajen kompresor in elektroniko za upravljanje in delovanje.

Pri svojem delovanju uporablja splošen princip delovanja toplotne črpalke, torej iz notranjega prostorskega zraka pridobi večji del toplote, manjši del pa pridobi iz električnega omrežja. To pomeni, da takšen sistem ogrevanja sanitarne vode porabi nekje 3x manj električne energije kot pa klasičen električni rezervoar! To izraža koeficient učinkovitosti - SCOP, kateri ponavadi znaša 3,2, lahko pa tudi več.

Kam se takšna enota postavi? Kopalnica je v večini primerov premajhna za učinkovito delovanje takšne naprave, zato se jo ponavadi postavi v klet, najbolje v kurilnico, katera je zaradi kurjave malo toplejša. Pogoj za učinkovito delovanje toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode je, da prostor ni premajhen (ima vsaj 15 kvadratnih metrov površine), še bolj pomembna pa je temperatura tega prostora. Ta mora pozimi znašati vsaj nekje do 15 °C. Takšne toplotne črpalke delujejo vse do temperature zraka v prostoru 7 °C, vendar je treba upoštevati, da bo pri svojem delovanju toplotna črpalka zrak oziroma prostor ohladila. Ta hladilni efekt je posledica tega, da sistem za ogrevanje vode uporablja toploto zraka - torej zrak iz prostora na eni strani enote vstopa v sistem, kjer mu toploto odvzame, na drugi strani pa zato izstopa hladnejši zrak. To je najbolj primerno prav za kleti, kjer je priporočljivo, da temperatura ni previsoka. S takšno toplotno črpalko torej dosežemo dvojni efekt - ogrejemo vodo, hkrati pa shladimo prostor.