SCOP

Ta koeficient prikazuje razmerje med vhodno električno energijo in končno zmožnostjo ogrevanja klimatske naprave ali toplotne črpalke. Če klimatska naprava ali toplotna črpalka generira 5 kW ogrevalne moči iz 1 kW električne moči, pomeni da znaša SCOP za takšno napravo 5.0. Večji kot je torej ta koeficient, boljša je energetska učinkovitost naprave.


SEER

Podobno kot SCOP, tudi ta koeficient prikazuje energetsko učinkovitost klimatske naprave ali toplotne črpalke, vendar se ta uporablja le pri hlajenju (SCOP pa le pri ogrevanju). Če torej klimatska naprava ali toplotne črpalke generira 5 kW hladilne moči iz 1 kW električne moči, pomeni da znaša SEER 5.0. Večji kot je ta koeficient, bolj energijsko učinkovita je naprava.


Inverter

Gre za tehnologijo, ki zmanjša porabo električne energije klimatske naprave, saj se zunanja enota oziroma kompresor v njej lahko natančno prilagodi zahtevam hlajenja z prilagoditvijo hitrosti vrtenja in porabe energije. Kompresor se tako manjkrat ugasne in vklopi, kar podaljša njegovo življenjsko dobo, izpihani ohlajeni zrak notranje enote pa je lahko temperaturno zelo natančen in brez nihanj. Nasprotje inverterju so ON/OFF ali Fixed speed klimatske naprave, kjer se zunanja enota oziroma kompresor nenehno vklaplja in izklaplja.


Moč klimatske naprave in poraba električne energije

Sam podatek o moči klimatske naprave nam pove, koliko lahko klimatska naprava hladi oziroma koliko toplote lahko odvede v določenem času. Podatek o hladilni moči 2,5 kW pa nikakor ne pomeni tudi porabe električne energije. Če se vrnemo nazaj na koeficient SEER in je le-ta podan v specifikacijah, lahko z preprostim izračunom dobimo podatek o porabi električne energije. Moderna 2.5 kW klimatska naprava v povprečju porabi le okoli 500 W električne energije.


Split-sistem

Pomeni, da je klimatska naprava sestavljena iz dveh ločenih (split) naprav in sicer iz zunanje in notranje enote. Nasprotno, prenosne klimatske naprave v večini primerov sestojijo le iz ene - notranje enote. Nadalje poznamo enojni-split sistem, kateri je sestavljen iz zunanje in ene notranje enote, multi-split sistem pa sestoji iz ene zunanje in dveh ali več notranjih enot (za hlajenje večjih kvadratur ali večih prostorov hkrati).