Marsikomu se pri izbiri klima naprave zatakne že takoj na začetku. Izbira klimatske naprave - kakšno napravo sploh potrebujete oziroma kaj lahko od klima naprave sploh pričakujete? Kam se jo zmontira in kaj vse lahko še nudijo poleg hlajenja? Minili so namreč časi, ko so klima naprave le hladile, zato v nadaljevanju podajamo nekaj napotkov za lažje odločanje in predstavo funkcij klimatskih naprav. Za več tehničnih informacij si preberite tudi naš slovarček izrazov. (SPREMENI LINK)

1. Moč klima naprave

Najprej morate razmisliti o velikosti oziroma karakteristikah prostora, katerega želite klimatizirati. Pri tem so pomembna naslednja dejstva:


  • Površina in višina klimatiziranega prostora
  • Koliko zunanjih sten ima ta prostor in kako so obsijane s soncem
  • Koliko oken in vrat ima prostor
  • V katerem nadstropju je klimatiziran prostor ter ali so sosednji prostori klimatizirani
  • Koliko oseb se navadno zadržuje v prostoru
  • Ali so v prostoru naprave, ki oddajajo toploto (TV, računalnik, hladilnik,...)


Natančen izračun boste seveda prepustili nam, nekako na splošno pa lahko rečemo, da za prostore do 25 kvadratnih metrov zadostuje 2,5 kW klima naprava, med 25 in 40 kvadratnimi metri bo zadostovala 3,5 kW klima naprava, pri večjih kvadraturah pa še močnejša klima naprava z močjo 4,5 ali 5 kW moči.Vsakomur priporočamo nakup inverterske klima naprave. To pomeni, da elektronika uravnava delovanje kompresorja v zunanji enoti glede na potrebe notranje enote, pri čemer se prihrani veliko električne energije, hlajenje deluje z manjšimi temperaturnimi nihanji, podaljšana pa je tudi življenjska doba kompresorja. Nasprotje inverterju so ON/OFF  ali Fixed speed klimatske naprave le te pa niso več v prodaji.

 

2. Kam postaviti klimatsko napravo?

Klima naprava sestoji iz ločene notranje in zunanje enote (split izvedba). Notranja  stenska enota se ponavadi postavi nekaj 5 centimetrov pod stropom (topel zrak se vedno dviga), njeno mesto v prostoru pa mora biti izbrano tako, da iz enote ne bo pihalo direktno v ljudi, ter seveda da bo zrak primerno krožil, s čimer lahko ena enota hladi tudi drug prostor. V ponudbi so tudi talne klima naprave, kar izgleda podobno radiatorju, stropne in kasetne klima naprave. Slednje se vgrajujejo v spuščene strope.


Če želite klimatizirati več ločenih prostorov, ali če je sam pretok zraka med prostori slab, se lahko namesti multi-split klima naprava, kar pomeni, da je sistem sestavljen iz ene zunanje enote in dveh ali več notranjih enot (za vsak prostor torej ločena notranja enota).


Notranje enote klima naprave so povezane preko bakrenih cevi in električnega kabla (inštalacije se vgradi v zid ali pa plastični kanal) z zunanjo enoto klima naprave, katero se postavi zunaj objekta. Tu je potrebno paziti le na to, da zunanja enota ne pokvari izgleda stavbe. V večstanovanjskih stavbah se ponavadi namesti kar na balkonu.

 

3. Dizajn in glasnost klimatske naprave

Večino klima naprav priznanih proizvajalcev (Toshiba, Mitsubishi, Daikin in Fujitsu) odlikuje moderen dizajn z plosko prednjo masko, kjer so vidne le reže za izhodni zrak. Trenutno ena najbolj modernih in kvalitetnih klimatskih naprav je zagotovo Daikin Emura, Stylish ... Mitsubishi MSZ-LN dobavljiva v beli, čeni ali srebrni barvi.


Prav tako so klima naprave omenjenih proizvajalcev izredno tihe. Če je neka srednja vrednost glasnosti, merjena v dB(A) med 25 in 30, potem velja, da je klima zelo tiha. Več o dizajnu notranje enote klima naprave, daljincu za upravljanje in glasnosti, boste našli v katalogu za posamezno znamko.

 

4. Filtracija

Klimatiziranje prostorov pomeni več kot samo kontrola temperature in relativne vlažnosti. Kvaliteto zagotavlja le čist zrak, ki poskrbi, da je udobje v prostoru resnično kvalitetno.


Serijsko so vse klima naprave opremljene z protiprašnimi filtri, ki iz zraka odstranijo prašne delce. Naprednejše klima naprave pa ponujajo bolj sofisticirane filtre in sisteme za čiščenje zraka:


  • Toshibin AG Plazma filter (pri modelu Super Daisekai 9) s pomočjo električne energije učinkovito odstrani 99% škodljivih snovi - prašni delci se naelektrijo in primejo na kolektor. Podobne sisteme je moč najti tudi pri drugih znanih proizvajalcih.
  • Mitsubishijeva LN serija klima naprav ponuja Plasma Quad Plus tehnologijo (PM2.5) filtracijski sistem, kateri vključuje predfilter in dva filtra na osnovi plazme. Skupaj učinkovito ujamejo najmanjše delce in zrak tudi razdišavijo neprijetnih vonjav. Dodatno se proizvaja tudi manjša količina ozona, kateri deluje dezinfekcijsko in antibakterijsko, dodaten sistem pa preprečuje tudi nastanek in razvoj plesni,bakterij, viruse, alergene,...Podobno deluje tudi  ion sistem, Toshibin IAQ filtrirni sistem (pri modelu Diseikai 8/9, Suzumi Plus), Fujitsov Plazma filter ter Daikinov fotokatalitski filter (Daikin Emura, Staylish modeli).

 

5. Dodatne funkcije klimatskih naprav

Naprednejše klima naprave ponujajo tudi dodatne funkcije, katere doprinesejo k udobju. Mitsubishijeva LN serija je opremljena z I-see senzorjem, kateri zaznava temperaturne razlike v prostoru - zazna tudi temperaturo tal in sten. S pomočjo teh podatkov se moč hlajenja ali ogrevanja prilagodi na najbolj udobno vrednost.


Daikin Emura , Staylish klima naprave so opremljene z senzorje gibanja-pametnim očesom. Če v prostoru ni osebe, naprava preklopi v ekonomični način. Daikin Ururu Sarara modeli ponujajo tudi možnost vlaženja in razvlaževanja zraka, kar pride posebno prav v zimskih dneh, ko je zrak zaradi ogrevanja bolj suh.

 

6. Servis in vzdrževanje

Klima naprava priznane blagovne znamke lahko ob rednih letnih pregledih in servisih brez težav deluje tudi 15 let. Na naše podjetje se lahko vedno zanesete, saj nudimo hitre in strokovne storitve iz področja klima naprav in toplotnih črpalk. Vemo, da je mučno v vročih poletnih mesecih, če klima napravo imate, a ta ne deluje, zato se trudimo, da smo kar se da fleksibilni. Rezervni deli, predvsem za Mitsubishi, Toshibo in Daikin so dobavljivi praktično takoj, kar je v takšnih trenutkih lahko velika prednost.  Na rezervne nadomestne dele za manj znane in cenene klimatske naprave se lahko včasih čaka tudi mesec dni, s čimer pa klimatska naprava praktično izgubi svoj pomen.


Več informacij o opisanih lastnostih klima naprav lahko poiščete v posameznih katalogih blagovnih znamk na levi strani navigacijskega menija.